به گزارش خبرنگار مهر، چهارمین همایش روابط فرهنگی ایران و چین صبح امروز (شنبه – بیست و هشتم شهریور ماه) با حضور مسئولان آکادمی علوم اجتماعی جمهوری خلق چین و به میزبانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در سالن حوزه ریاست این سازمان در تهران افتتاح شد.
حجتالاسلام والمسلمین محمدجواد ابوالقاسمی معاون بینالملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی هدف از برگزاری این همایش را شناخت هر چه بیشتر دو کشور بزرگ و قدیمی آسیا یعنی ایران و چین از یکدیگر و کوشش در گسترش تبادل اطلاعات و گفتگو درباره موضوعات مشترک، اعلام کرد و با اشاره به مسئولیت سازمان متبوعش در پیشبرد دیپلماسیِ فرهنگیِ جمهوری اسلامی ایران، یادآور شد: کشور و دولت ما با بهرهگیری از پشتوانههای عظیم فرهنگی، تمدنی و دینی خود همواره در مسیر صلح و دوستی در گفتگو با سایر ملل پیشقدم است.
وی افزود: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در راستای ایجاد فضای گفتگو در سطح بینالمللی، علاوه بر برقراری مناسبات و روابط رسمی و فرهنگی با قریب به ۷۰ کشور جهان، همواره از فراهم آوردن فرصتهای گفتگو و تبادل نظر با کشورها، فرهنگها و ادیان استقبال میکند.
معاون بینالملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ادامه داد: اکنون که خشونت و افراطگرایی لجامگسیخته، مناطق مختلف جهان را دربر گرفته است، گفتگوی فرهنگی میتواند تلاش ارزشمند و سازنده در مسیر صلح و همگرایی برای مدیریت مشترک جهانی با مساعی و همکاری دولتها و جوامع مستقل تلقی شود. بر همین اساس برپایی چهارمین دور از نشست روابط فرهنگی ایران و چین برنامهریزی شد.
وی موضوع احیای فرهنگی جاده ابریشم را از دستورکارهای همایش اخیر ذکر کرد و گفت: رئیسجمهور چین در سال ۲۰۱۳ پیشنهادی را به منظور احیای «کمربند اقتصادی جاده ابریشم» و «جاده ابریشم دریایی» مطرح و از تمامی کشورهای جهان بخصوص کشورهای مسیر این جاده دعوت به همکاری کرد.
حجتالاسلام ابوالقاسمی به نقش مهم و تاثیرگذار ایران در اجرای این طرح اشاره کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران در یک منطقه آشوبزده، اگر نگوییم تنها کشور، مطمئناً یکی از کشورهای امن منطقه است که به همراه فرصتهای فراوان سرمایهگذاری، جذابیت زیادی برای سرمایهگذاران خارجی ایجاد کرده و رفت و آمد هیاتهای متعدد اقتصادی از کشورهای مختلف پس از امضای معاهده برجام، خود گویای این موضوع است.
معاون بینالملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی همچنین گفت: امروزه نیز در طرح احیای جاده ابریشم، همکاری اقتصادی باید زمینه تبادلات و همکاری فرهنگی کشورهای مسیر این جاده را فراهم کند و زمینهساز شناخت هر چه بیشتر مردم کشورهای منطقه از یکدیگر و احیای هویت آسیایی برای مقابله با هجمه هویت و فرهنگ غربی باشد.
به گفته وی، دو کشور ایران و چین سابقه دیرینهای را در ارتباطات و تبادلات فرهنگی و اقتصادی دارند که این سابقه مشترک فرهنگی و تاریخی هم اکنون نیز در نگرش مشترک دولتمردان ایران و چین به مسائی فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و ... چه در بعد داخلی و منطقهای و چه در بعد جهانی به چشم میخورد که خود میتواند بهترین محمل برای گسترش همکاریهای دو کشور و تبادل تجربیات در تمامی زمینهها باشد.
حجتالاسلام ابوالقاسمی در پایان با تاکید بر ضرورت استفاده از ظرفیتهای بالقوه موجود در روابط فرهنگی ایران و چین، گفت: روابط دو کشور از جهت اقتصادی و فرهنگی هنوز گنجایش توسعه زیادی دارد و اندیشمندان دو کشور میتوانند اقدامات موثری برای رفع موانع موجود بر سر روابط فرهنگی دو کشور بردارد.
در این همایش همچنین عیسی رضازاده مسئول امور فرهنگی و هنری ACD (بزرگترین تشکیلات بین دولتهای آسیایی) در سخنانی به معرفی بخشهای مختلف این مرکز پرداخت و گفت: سازمان ACD در سال ۲۰۰۰ به پیشنهاد نخستوزیر تایلند تشکیل شد و در حال حاضر ۳۳ کشور عضو آن هستند. تفاوت این سازمان با سازمانهای دیگری مانند آسهآن و اتحادیه کشورهای حاشیه اقیانوس هند این است که همه آنها تخصصی هستند؛ یعنی سازمانی مانند اکو، صرفاً یک سازمان اقتصادی است و یا سازمان شانگهای با هدف مسائل دفاعی تشکیل شده است. اما ACD سازمانی فراگیر است که برای هر یک از کشورهای عضو، پروژهای را تعریف میکند که پس از آن، کشور یاد شده متولی پیشبرد مسائل آن حوزه میشود و سایر کشورها هم عضو آن کمیته خواهند شد.
وی با اشاره به کمیتههای مختلفی که در ACD تاکنون تشکیل شده است از جمله کمیته IT که متولی آن کره جنوبی است، گفت: مسئولیت امور فرهنگی و هنری ACD به ایران واگذار شده است. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس پروژه و طرح یاد شده و باقی وزرای فرهنگ عضو ACD هم، عضو کمیته اجرایی این حوزه هستند. تاسیس مرکز فرهنگی – هنری ACD دو سال پیش در اجلاس وزرای فرهنگ کشورهای عضو ACD به تصویب رسید و این مرکز سال گذشته تشکیل شد.
رئیس کمیته فرهنگی هنری ACD در سخنانی ایران و چین را متولیان اصلی حوزه تمدن در آسیا برشمرد که تشریک مساعی آنها برای هدف اصلی از تشکیل ACD یعنی اتحادیه آسیایی ضروری است.
ایران و چین انجمن امنیت منابع تشکیل دهند
رئیس آکادمی علوم اجتماعی چین نیز با اشاره به منابع زیرزمینی غنی در ایران و چین و همچنین نیروی انسانی کارآزموده در دو کشور، خواستار تشکیل انجمن امنیت منابع بین ایران و چین شد.
قهرمان سلیمانی دبیر این همایش و معاون پژوهش و آموزشی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در سخنانی در افتتاحیه همایش یاد شده، نقش مراکز مطالعاتی ملی را در تصویرسازی از ملتها در عرصههای ملی و جهانی یادآور شد و گفت: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با همین رویکرد با آکادمی علوم اجتماعی جمهوری خلق چین وارد تعامل شده است.
وی هدف از برگزاری همایش روابط فرهنگی ایران و چین را پیدا کردن راههای تازه برای نزدیکی دو ملت متمدن ایران و چین عنوان کرد و گفت: امروز جهان ما دستخوش بحرانهای عظیمی است و متاسفانه آثاری از این بحرانها در بطن روابط دو کشور رسوخ کرده است. برای دو ملت ایران و چین که سابقه تمدنی آنها به سپیدهدم تاریخ بازمیگردد، تأمل و تفکر در چگونگی گسترش روابط بسیار حائز اهمیت است.
دبیر همایش روابط فرهنگی ایران و چین ادامه داد: ایران و چین در چند دهه اخیر نشان دادهاند که در منازعات منطقهای چیزی جز صلح، طلب نمیکند و از آنجا که لازمه تحقق این مطلوب، گفتگوهای فرهنگی است که شاید مهمترین نشانه این گفتگوها، موضوع جاده ابریشم است.
به گفته سلیمانی، جاده ابریشم تنها مسیری برای داد و ستد بین شرق و غرب از طریق ایران و چین نبوده است، بلکه رویکرد فرهنگی و معرفتی هم از طریق این داد و ستدهای عمدتاً اقتصادی دنبال میشده است که باید مجدداً این موضوع تقویت شود.
در ادامه این مراسم یانگ گوآنگ رئیس آکادمی علوم اجتماعی جمهوری خلق چین در سخنانی همایش روابط فرهنگی ایران و چین را چشمانداز مثبت برای همکاریهای دوجانبه بین این دو کشور برشمرد و گفت: چین، سیاست یک نوار، یک جاده را مطرح کرده و میخواهد از این طریق پیشروی خود را به سمت غرب ادامه دهد. در این میان ایران یکی از کشورهای مهم در مسیر جاده ابریشم است و امیدواریم اجرای این طرح بتواند به همکاریهای بین این دو کشور کمک کند.
وی افزود: ایران در چند ماه اخیر توانسته بر سر مساله مناقشهبرانگیز هستهای با قدرتهای جهانی به توافق برسد که این مساله محیط همکاری بینالمللی را با ایران مساعدتر کرده است. من تحسین خودم را از خردورزی ملت ایران در رسیدن به این توافقنامه اعلام میکنم.
رئیس آکادمی علوم اجتماعی چین سپس گفت: جاده ابریشم یک نشان تاریخی بین ایران و چین است که باید تداوم پیدا کند. این جاده روحیه احترام و صلح متقابل را منعکس میکند. ایران و چین از کشورهای قدرتمند باسابقه تمدنی بسیار زیاد هستند؛ دو کشوری که هرگز سابقه جنگ و لشگرکشی در تاریخشان را با همدیگر نداشتند و همواره با هم ارتباط مثبت داشتهاند.
گوآنگ تصریح کرد: امروزه زبان، فرهنگ، تکنولوژی و پزشکی از جمله دستاوردهایی است که میتواند میان ایران و چین قابل تبادل باشد. البته زمینههای مربوط به ارتباط دو کشور در این حوزهها هنوز نامشخص است و امیدواریم بتوانیم در آینده این فضا را مشخصتر کنیم. ایران و چین مکمل اقتصادی یکدیگر هستند و میتوانند انجمن امنیت منافع را تشکیل دهند.
وی در ادامه با اشاره به منابع زیرزمینی دو کشور ایران و چین، تاکید کرد: چین از بزرگترین واردکنندگان گاز بشمار میرود و از آن طرف ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گاز است. این یکی از زمینههای مشترک همکاری بین دو کشور است. از آنجا که امنیت و واردات و صادرات بین هر دو کشوری دو روی یک سکه بشمار میروند، امیدوارم با تشکیل این انجمن، فصل جدیدی از روابط بین ایران و چین ورق بخورد.
رئیس آکادمی علوم اجتماعی چین اضافه کرد: ایران منابع انسانی زیادی دارد و بازار صنعتی محصولات آن هم بسیار بالاست. البته نرخ بیکاری در ایران زیاد است و منابعی که از کشاورزی و استخراج از زیرزمین بدست میآید، اگرچه مزیتهای ایران هستند اما مساله بیکاری این کشور را رفع نمیکنند، بلکه این صنعت است که میتواند مشکلات بازار کار را برطرف کند. چین تکنولوژی پیشرفتهای دارد که میتواند آن را به ایران صادر کند و من امیدوارم دو کشور بتوانند در این زمینه همکاریهای نزدیک برقرار کنند.
وی با اشاره به جایگاه آکادمی متبوعش در چین گفت: آکادمی علوم اجتماعی جمهوری خلق چین، درواقع خزانه دانشی دولت مرکزی چین است و میتواند در زمینه تسهیل روابط دو کشور ایران و چین، کمک کار باشد.
در پایان این مراسم علیمحمد سابقی مدیرکل آسیای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و رایزن سابق فرهنگی ایران در چین هم که به تازگی کتاب «جامعه و فرهنگ چین» را تألیف کرده است، به معرفی این اثر سه جلدی که در ۱۴ فصل منتشر شده است، پرداخت.
نظر شما